***     Minden érdeklődőt szeretettel várunk vasárnap délelőtt a Mosonmagyaróváriak kutyaiskolájában a TRITOL - Lajta-zsilipnél.     ***


Meghatározás

Az agility (ejtsd edzsiliti) ma már jól ismert szabadidős tevékenység Magyarországon. Az 'agility' szó szerinti fordításban ügyességet, gyorsaságot, fürgeséget jelent, amely átvitt értelemben is igaz, hisz ez a sport gyors, ügyes és irányítható kutyákat igényel.


Agility- A kapcsolat sportja

1. Új sportág születik
Próbáljuk csak meg elképzelni a következőt. Kutyánk-velünk együtt, de nyakörv és póráz nélkül- végigszalad egy szabálytalan vonalú pályán, amelyben alagutak találhatók, egyensúlyozni és ugrani „kényszerül” az akadályok és különféle ügyességi feladatok közepette. Mi pedig mindezt pusztán vezényszavakkal és testünk mozdulataival irányítjuk, és tesszük a vidámság és a jókedv nevében.

1.1. Az agility jelentése
Az „agil” latin eredetű szó, és annyit tesz, mint „fürge”, „mozgékony”. A magyar nyelvben is használatos jelző, ha valaki „agilis”, akkor egy ügyes, lelkes, mindenkor tettre kész emberre szoktuk gondolni. Az angol „agility” szó pedig fürgeséget jelent, és olyan speciális sportágat jelöl, amelyben a kutya és az ember partneri viszonyban, közös munkát végez.

1.2. Mi is valójában az agility, mint kutyás sport?
Az agility sportág feladat meghatározása, célkitűzése abban rejlik, hogy a kutya és az ember alkotott csapat, megszabott időtartamon belül egy akadályokkal, gátakkal, alagutakkal, ugróakadályokkal tűzdelt pályát hibátlanul teljesítsen. Ebbe a csapatmunkába a kutya partnerként a maga reagáló képességét, gyorsaságát és játékosság utáni vágyát viszi bele. Ugyanakkor a felvezető ember a tudása és szakértelme, a testi felkészültsége - hogy ne mondjuk fittsége- mellé lelki-érzelmi beleérző képességét adja a közös munkához. Lényegében a kutya az artista-ő szalad, ugrik, egyensúlyoz embertársa kéz- és testmozdulataira, hangjára, vezényszavára. Valójában nem is áll olyan messze a jól ismert lovassporttól, de most vessünk egy pillantást a történetére.


1.3. Az agility eredete

A folytatást  ITT olvshatod

Forrás:  Schnauzer Agility Team
      

© Mosonmagyaróvári Kki designed by Judith